Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feminizmus

A feminizmus olyan politikai eszmerendszer és mozgalom, ami elsősorban az egyenjogúságot akarja megvalósítani. Azonban többről is van szó: a feministák nem csak a nők jogait akarják megvalósítani, hanem ugyanúgy a férfi problémákra is figyelmet fordít.

Mit is jelent az, ha valaki feminista?

- egyenjogúságot szeretne

- nem ítélkezik senki felett, aki "más" (akinek más a szexualitása, nemtől függetlenül öltözködik, viselkedik stb.)

- nem az a célja, hogy a nő legyen az első a ranglétrán (aki mégis ezt szeretné, ne tévesszük össze az ő nézeteit az ún, feminácizmussal, mivel ez két külön fogalom, más nézetekkel.)

- nem nézi a bőrszínt, szexualitást, vallást, ill. nem alkot róluk rossz előítéleteket

- nem fog minden egyént beskatujázni a szterotípiák szerint

 

Röviden összefoglalva egy feminista támogat, ha fiúként szoknyát szeretnél felvenni, ha te úgy érzed biszexuális vagy, ha úgy érzed non-binary (azaz nem rendelkezik nemmel, nem sorolja be magát se a nők, se a férfiak közé. Ilyenkor általában az "ők" jelzővel szokták a non-binary embereket illetni.).

Nos, hogy a tévhitekről is essen szó, mint ahogy feljebb említve van, egyenjogúságot szeretnének a feministák, nem nőuralmat. Igenis érdeklik a férfi problémák, például: a társadalom egy férfit úgy ír le, mintha nem is lennének érzelmei, ettől fogva gúnyolás tárgya az illető, ha például sír, vagy nem annyira "férfias", esetleg nem szeretne "fiúsan" öltözködni. Ezeket a társadalmi normákat is szeretnénk megváltoztatni, hogy ne kelljen azon aggódnia senkinek, hogy mikor és hol eresztheti szabadjára az érzelmeit.

Egy feministát nem érdekli, hogyan öltözködsz, viselkedsz, mi a bőrszíned, mi a vallásod, mi a szexualitásod, mivel akik ezt az eszmerendszert követik, megértik, hogy az ember csak önmaga akar lenni, így fejezi ki magát. Hiszen miért fáj az nekünk ha valaki önmaga?  Ha annyira mondogassák, hogy törődjünk magunkkal, akkor ne bántsuk azt, aki nem felel meg más normalitásának. Fogadjunk el mindnkit úgy, ahogy vam, és tiszteljük a döntéseit.